Riksdagen överväger terroristklassning för Wagnergruppen – Utskottets syn på EU-samarbetet 2022
Påverkan
Vad handlar det om?
Utrikesutskottet granskar Sveriges EU-verksamhet 2022, starkt präglad av kriget i Ukraina. De flesta motioner avvisas, men riksdagen uppmanas terroristlista Wagnergruppen. Betänkandet betonar EU:s betydelse för Sverige.
Motivering
Betänkandet är en årlig skyldighet enligt Riksdagsordningen, för att informera riksdagen om regeringens agerande i EU. Det ger också riksdagen möjlighet att granska regeringens arbete och debattera olika EU-frågor. Årets betänkande är extra betydelsefullt på grund av Rysslands invasion av Ukraina och dess konsekvenser för EU.
Mål
Att granska regeringens årliga rapport om EU-verksamheten och att ge riksdagen underlag för att bedöma regeringens agerande i EU under 2022, med särskilt fokus på konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Eventuell terroristlistning av Wagnergruppen kan leda till ytterligare sanktioner mot Ryssland, potentiellt påverkande handel och priser i Sverige. Diskussioner om att revidera EU:s rättsliga grund för terroristlistningar kan pågå.
Medelsiktiga förändringar
EU:s utvidgningspolitik och sanktionsstrategi, som diskuteras i betänkandet, kommer att ha långsiktiga konsekvenser för Sveriges säkerhet och ekonomi. Det kan leda till förändringar i handelsmönster och Sveriges roll i EU.
Långsiktiga förändringar
De långsiktiga konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina och EU:s svar kommer att påverka Sveriges säkerhetspolitiska läge och dess relationer med grannländerna. EU:s inre politik, i synnerhet klimat- och migrationspolitiken, kommer att ha format om den svenska samhällsstrukturen.