EU-direktiv om korruption granskas av riksdagen
Påverkan
Vad handlar det om?
Riksdagens justitieutskott granskade ett EU-förslag om korruptionsbekämpning. Utskottet anser att delar av förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen, framförallt möjligheten att förbjuda dömda från att kandidera. Riksdagen kommer att lämna ett motiverat yttrande till EU.
Motivering
Betänkandet skapades för att riksdagen ska fullgöra sin skyldighet att granska EU-lagstiftningsförslag och bedöma om de följer subsidiaritetsprincipen. Det handlar om att balansera behovet av effektiv korruptionsbekämpning med respekt för nationell självbestämmanderätt.
Mål
Att säkerställa att EU:s lagstiftning respekterar subsidiaritetsprincipen och inte överträder nationell suveränitet inom områden som bäst hanteras på nationell nivå.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Sverige kan ha lämnat ett motiverat yttrande till EU. Debatten om subsidiaritet och EU:s roll i korruptionsbekämpning fortsätter. Eventuella ändringar i svensk lagstiftning är osannolika inom ett år.
Medelsiktiga förändringar
EU kan ha antagit ett direktiv, vilket kan leda till förändringar i svensk lagstiftning och rättspraxis. Effekterna på medborgarna beror på hur direktivet slutligen utformas och implementeras.
Långsiktiga förändringar
De långsiktiga konsekvenserna beror på hur effektivt direktivet, om det antas, implementeras och genomförs i Sverige. Det kan leda till en mer harmoniserad korruptionsbekämpning inom EU, men också till en debatt om balansen mellan EU-reglering och nationell självbestämmanderätt.