Rätten att läsa minoritetsspråk på gymnasiet utökas

Påverkan

Betydande 0.50

Vad handlar det om?

Riksdagen antar lagändringar som ger gymnasieelever från nationella minoriteter rätt till modersmålsundervisning utan krav på förkunskaper. En rättelse görs även gällande gymnasiebevis för anpassad gymnasieskola. Obsoleta bestämmelser om allmän tolk tas bort ur rättegångsbalken.

Motivering

Betänkandet motiveras av Sveriges åtaganden att skydda och främja nationella minoritetsspråk enligt internationella konventioner och för att stärka språkets fortlevnad och kulturell identitet. Det nuvarande systemet anses hindra detta.

Mål

Att stärka rätten till modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk för gymnasieelever och därmed främja språkets fortlevnad och kulturell identitet.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Administrativa anpassningar i skolor för att implementera de nya reglerna om modersmålsundervisning. Potentiell ökad efterfrågan på lärare i nationella minoritetsspråk.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Potentiellt ökat antal elever som studerar nationella minoritetsspråk i gymnasieskolan. Starkare kulturell identitet bland elever från nationella minoriteter. Potentiellt behov av långsiktig planering för lärarutbildning och resurstilldelning.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Mätbar ökning av språkkompetens i nationella minoritetsspråk bland unga. Starkare kulturell bevarande och revitalisering av nationella minoritetsspråk. Potentiellt positiv inverkan på social sammanhållning och integration.