Riksdagen beviljar 40,8 miljarder kronor till EU:s budget för 2024.

Påverkan

Betydande 0.45

Vad handlar det om?

Riksdagens finansutskott godkänner regeringens förslag om en EU-avgift på 40,8 miljarder kronor för 2024. Beslutet inkluderar bemyndigande för regeringen att ingå ekonomiska åtaganden. Betänkandet diskuterar även effektiviteten i EU:s budgetförvaltning.

Motivering

Betänkandet skapades som en del av den årliga budgetprocessen i Riksdagen för att granska och bedöma regeringens förslag om Sveriges avgift till EU-budgeten för 2024, samt att säkerställa att den svenska budgetpolitiken inom EU är effektiv och återhållsam.

Mål

Det primära målet med betänkandet är att granska och fatta beslut om regeringens förslag till Sveriges bidrag till EU-budgeten för 2024, med fokus på effektivitet och återhållsamhet.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Om ett år kommer Sveriges EU-avgift för 2024 att ha betalats. Den faktiska kostnaden kan skilja sig något från prognosen, beroende på EU:s faktiska utgifter. Debatten om EU:s budget och effektiviteten i dess användning kommer att fortsätta.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om fem år kommer effekterna av EU-utgifterna under 2024 att vara mer synliga. Man kan se om investeringar inom områden som forskning, miljö och infrastruktur har lett till positiva resultat för Sverige. Debatten om EU:s budget och kostnadseffektivitet kommer att fortsätta att påverka den svenska budgetpolitiken.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Om tio år kommer de långsiktiga effekterna av EU-budgeten för 2024 att vara tydligare. Man kan utvärdera om investeringarna har bidragit till ekonomisk tillväxt, förbättrad miljö eller andra positiva resultat för Sverige. Den svenska synen på EU:s budget och dess effektivitet kommer att ha formats av erfarenheterna under de kommande åren.