Riksdagen anslår 48,6 miljarder till internationellt bistånd trots protester

Påverkan

Betydande 0.47

Vad handlar det om?

Riksdagens utrikesutskott godkänner i stort regeringens budgetförslag på 48,6 miljarder kronor för internationellt bistånd 2024. Oppositionen kritiserar dock nedskärningar och bristande transparens kring reformer. Beslutet påverkar främst den globala biståndspolitiken, med potentiella långsiktiga konsekvenser för utvecklingsländer.

Motivering

Betänkandet skapades som en del av den årliga budgetprocessen i Riksdagen för att granska och godkänna regeringens förslag till anslag för internationellt bistånd för budgetåret 2024.

Mål

Det primära målet med betänkandet är att granska och besluta om regeringens förslag till anslag och bemyndiganden för internationellt bistånd för budgetåret 2024.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Om ett år kommer vi att se de omedelbara effekterna av budgetbeslutet i form av hur medlen fördelas till olika biståndsprojekt. Det är möjligt att stödet till Ukraina är mer synligt, medan effekten av andra prioriteringar är mindre tydliga.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om fem år kan vi bedöma de långsiktiga effekterna av regeringens prioriteringar inom biståndet. Vi kan se om de valda strategierna har bidragit till hållbar utveckling och minskad fattigdom i mottagarländerna. Sveriges internationella anseende kan också ha påverkats.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Om tio år kommer de långsiktiga konsekvenserna av detta betänkande att vara mer uppenbara. Vi kan se om regeringens reformer av biståndssystemet har lett till ökad effektivitet och transparens. De valda prioriteringarna kommer att ha haft en betydande påverkan på utvecklingen i mottagarländerna.