Riksdagen godkänner budgeten för skatt, tull och exekution – men med reservationer.
Påverkan
Vad handlar det om?
Skatteutskottet godkänner regeringens budgetförslag för skatt, tull och exekution 2024 på 16,8 miljarder kronor, vilket avvisar motförslag från andra partier. Betänkandet analyserar myndigheternas resultat och identifierar både positiva trender och områden för förbättring. Flera partier lämnade in separata yttranden med reservationer.
Motivering
Betänkandet skapades som en del av den årliga budgetprocessen i Riksdagen för att granska och rekommendera ett budgetförslag för utgiftsområde 3 (skatt, tull och exekution) för 2024.
Mål
Det primära målet med betänkandet är att ge Riksdagen en välgrundad rekommendation om budgeten för utgiftsområde 3 för 2024, med fokus på effektivitet, rättssäkerhet och bekämpning av brottslighet.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Om ett år kan vi förvänta oss att se effekterna av budgeten på myndigheternas verksamhet, inklusive eventuellt förbättrad effektivitet inom skatteindrivning, brottsbekämpning och digitala tjänster. Det kan också bli tydligare om de föreslagna åtgärderna för att minska handläggningstider har haft någon effekt.
Medelsiktiga förändringar
Om fem år kan vi se mer långsiktiga effekter av budgeten, till exempel en eventuell minskning av skattefusk, förbättrad bekämpning av organiserad brottslighet och en mer effektiv och digitaliserad offentlig förvaltning. Det kan också bli tydligare om de långsiktiga målen för de tre myndigheterna har uppnåtts.
Långsiktiga förändringar
På tio års sikt kan budgetbeslutet ha haft en betydande inverkan på den svenska välfärden genom effektivare skatteindrivning och bekämpning av brottslighet. De digitala investeringarna kan ha lett till en betydligt mer effektiv och användarvänlig offentlig förvaltning. Men det finns också en risk att oväntade konsekvenser uppstår som först blir tydliga på längre sikt.