Kriminalvårdens framtid: Utskottet avvisar reformer, men reservationer visar på djup oenighet.

Påverkan

Betydande 0.57

Vad handlar det om?

Utskottet avvisar de flesta motionerna om Kriminalvården på grund av pågående utredningar. Reservationer visar dock på oenighet om specifika åtgärder. Beslutet kan leda till fortsatt överbeläggning och säkerhetsproblem inom Kriminalvården på kort sikt.

Motivering

Betänkandet skapades för att granska och utvärdera ett stort antal motioner från riksdagsledamöter rörande olika aspekter av Kriminalvården. Syftet var att ge riksdagen en rekommendation om hur dessa motioner skulle behandlas.

Mål

Det primära målet med betänkandet var att ge riksdagen en rekommendation om hur motioner rörande Kriminalvården skulle hanteras.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Om ett år kan vi förvänta oss fortsatt överbeläggning på anstalter och häkten. Det pågående arbetet med att utöka kapaciteten kan ha gett vissa resultat, men troligen inte tillräckligt för att lösa problemet helt. Eventuella förändringar i lagstiftningen kommer sannolikt inte att ha implementerats ännu.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om fem år kan vi förhoppningsvis se resultat av de pågående utredningarna. Detta kan innebära betydande förändringar i Kriminalvårdens organisation, kapacitet, och återfallsförebyggande arbete. Det kan också leda till förändringar i strafflagstiftningen och hur villkorlig frigivning hanteras.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Om tio år kan vi se en betydande omvandling av det svenska kriminalvårdssystemet. De långsiktiga effekterna av de pågående utredningarna och den kapacitetsutbyggnaden kommer att vara tydliga. Detta kan innebära en minskning av återfall i brott, förbättrad säkerhet inom Kriminalvården, och en mer effektiv och human kriminalvård. Men det kan också innebära högre skatter för att finansiera utbyggnaden.