Socialutskottet avvisar alla motioner om socialtjänsten – väntar på större reform.

Påverkan

Betydande 0.63

Vad handlar det om?

Riksdagens socialutskott avvisar 90 motioner om socialtjänsten på grund av pågående arbete med en ny socialtjänstlag och andra initiativ. Beslutet innebär ingen omedelbar förändring för medborgarna, men kan få långsiktiga konsekvenser för välfärdssystemet. Flera partier reserverar sig mot beslutet.

Motivering

Betänkandet skapades för att utvärdera och ta ställning till ett stort antal motionsyrkanden om socialtjänsten. Med hänvisning till pågående reformer och för att undvika motstridiga åtgärder föreslår utskottet att alla yrkanden avslås i väntan på genomförandet av en mer omfattande reform.

Mål

Det primära målet med betänkandet är att ge riksdagen en rekommendation om hur man ska hantera ett stort antal motioner om socialtjänsten, med hänsyn till pågående reformer och för att säkerställa en effektiv och sammanhållen utveckling av socialtjänsten i Sverige.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Inom ett år kommer troligen ingen märkbar förändring för den genomsnittlige svensken att ha skett. Arbetet med den nya socialtjänstlagen fortsätter, men det är osäkert när den träder i kraft. Satsningarna på ökad bemanning kan börja märkas i vissa kommuner.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om den nya socialtjänstlagen implementeras som planerat, kan det inom fem år leda till mer förebyggande insatser och ett förbättrat stöd för utsatta grupper. Detta kan innebära bättre tillgång till hjälp för individer och familjer i behov. Effekten av satsningarna på bemanning kommer att bli tydligare.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Om de föreslagna förändringarna genomförs fullt ut, kan det inom tio år leda till en betydande förbättring av det svenska välfärdssystemet. Detta kan innebära minskad hemlöshet, bättre stöd för anhöriga och ett mer effektivt socialtjänst. Men det beror på en framgångsrik implementering av de pågående reformerna.