Riksdagsutskott avvisar motioner om våld mot utsatta – öppnar för vidare diskussion
Påverkan
Vad handlar det om?
Socialutskottet avvisar alla motioner om våld mot utsatta grupper på grund av pågående arbete. Flera utredningar och reformer är igång, men konkreta förändringar saknas. Reservationer visar på stor politisk oenighet om hur man bäst ska hjälpa de drabbade.
Motivering
Betänkandet skapades för att utvärdera ett stort antal motioner om socialtjänstens hantering av våld mot olika utsatta grupper. Det stora antalet motioner och de många reservationerna visar på behovet av en samlad bedömning och diskussion kring dessa komplexa och brådskande frågor.
Mål
Det primära målet med betänkandet är att utvärdera och besvara ett stort antal motioner om socialtjänstens ansvar för våldsutsatta och att ge en överblick över pågående arbete inom området.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Om ett år kan vi förvänta oss att några av de pågående utredningarna är slutförda, vilket kan leda till nya rekommendationer eller förslag till åtgärder. Men det är osannolikt att det sker några större förändringar i hur socialtjänsten arbetar med våldsutsatta.
Medelsiktiga förändringar
Om fem år kan en ny socialtjänstlag vara i kraft, vilket potentiellt kan leda till betydande förändringar i hur socialtjänsten arbetar med våldsutsatta. Effekten beror dock på hur lagen utformas och implementeras.
Långsiktiga förändringar
Om tio år kan vi se en mer långsiktig effekt av de initiativ som nämns i betänkandet. Om de pågående åtgärderna har varit framgångsrika, kan vi förvänta oss en förbättrad situation för våldsutsatta i Sverige. Men om inte de pågående initiativen lyckas, kan situationen förbli oförändrad eller till och med förvärras.