EU:s åtgärdsplan för 2024 synas – stödåtgärder för Ukraina och utvidgning övervägs

Påverkan

Betydande 0.52

Vad handlar det om?

Riksdagens utrikesutskott granskade EU-kommissionens plan för 2024. Utskottet stöder fortsatt stöd till Ukraina och EU-utvidgning, men reservationer finns om budget och beslutsfattande. Riksdagen lägger rapporten till handlingarna utan omedelbara åtgärder.

Motivering

Betänkandet skapades för att granska EU-kommissionens arbetsprogram 2024, vilket är en del av Riksdagens övervakningsroll av EU:s verksamhet och för att säkerställa att svenska intressen beaktas i EU:s beslutsfattande.

Mål

Det primära målet är att granska och utvärdera EU-kommissionens arbetsprogram 2024 ur ett svenskt perspektiv och informera Riksdagen om dess potentiella konsekvenser för Sverige.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Inom ett år kan vi se en fortsatt diskussion om EU-utvidgningen och dess budgetära konsekvenser. Eventuella förändringar i handel eller energipriser till följd av sanktioner mot Ryssland kan bli märkbara. Effekter av regelförenkling för svenska företag kan vara begränsade på kort sikt.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om EU-utvidgningen går framåt kan Sverige se mer betydande förändringar inom arbetsmarknaden och handeln. De långsiktiga effekterna av sanktioner mot Ryssland och den geopolitiska situationen kommer att bli tydligare. Regelförenkling kan ha haft en mer märkbar positiv effekt på företagens konkurrenskraft.

Tio år

Långsiktiga förändringar

På tio års sikt kan EU-utvidgningen ha lett till stora förändringar i den svenska befolkningen och ekonomin. Nya medlemsländer kan ha integrerats fullt ut, vilket påverkar allt från arbetsmarknaden till den politiska representationen. De långsiktiga konsekvenserna av de geopolitiska förändringarna kommer att vara djupgående.