Sveriges riksdag säger nej till EU:s förslag om internprissättning

Påverkan

Mindre 0.31

Vad handlar det om?

Skatteutskottet förkastar EU:s förslag om internprissättning. De menar att förslaget bryter mot subsidiaritetsprincipen och riskerar att minska flexibilitet och öka kostnader. Riksdagen uppmanas lämna ett kritiskt yttrande till EU.

Motivering

Betänkandet skapades för att utvärdera EU-kommissionens förslag om internprissättning utifrån subsidiaritetsprincipen och bedöma dess potentiella konsekvenser för Sverige. Regeringen och skatteutskottet anser att förslaget är överflödigt och potentiellt skadligt för Sveriges skattesystem och dess flexibilitet.

Mål

Det primära målet med betänkandet är att skydda Sveriges nationella kompetens inom skatteområdet och förhindra införandet av en EU-direktiv som anses vara ineffektivt och potentiellt skadligt.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

På kort sikt kommer det troligen inte att ske några märkbara förändringar för den genomsnittliga svensken. EU-förslaget är ännu inte antaget och det är osäkert om det kommer att bli det. Debatten kring EU-förslaget kommer dock att fortsätta.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om EU-förslaget antas och implementeras, kan det på längre sikt leda till ökade administrativa kostnader för företag, vilket kan påverka priser och konkurrenskraft. Eventuella förändringar i skatteintäkter kan även påverka offentliga tjänster.

Tio år

Långsiktiga förändringar

På tio års sikt kan konsekvenserna vara mer betydande. En minskad flexibilitet i Sveriges skattesystem kan försvåra anpassningar till framtida ekonomiska utmaningar. Om förslaget leder till ökad rättsosäkerhet, kan det även leda till fler tvister och ökade kostnader för företag.