Ersättning för höga sjuklönekostnader avskaffas – konsekvenser för svenska företag och medborgare.

Påverkan

Betydande 0.57

Vad handlar det om?

Riksdagen ska avskaffa ersättningen för höga sjuklönekostnader för arbetsgivare från juni 2024 på grund av höga kostnader och risk för felaktiga utbetalningar. Beslutet kan påverka småföretag negativt, men regeringen anser att det är nödvändigt för att spara pengar. Vissa partier motsätter sig förslaget.

Motivering

Betänkandet skapades som svar på Riksrevisionens rapport som pekade på höga kostnader och risken för felaktiga utbetalningar i systemet för ersättning för höga sjuklönekostnader. Regeringens mål var att effektivisera användningen av offentliga medel och minska kostnaderna.

Mål

Det primära målet med betänkandet var att utreda och rekommendera åtgärder för att hantera de höga kostnaderna och risken för felaktiga utbetalningar i systemet för ersättning för höga sjuklönekostnader.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Ett år efter ikraftträdandet kan man förvänta sig att vissa småföretagare upplever ökade ekonomiska påfrestningar på grund av högre sjuklönekostnader. Det kan även finnas en ökad osäkerhet på arbetsmarknaden för personer med sjukdomshistorik.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

På längre sikt kan avskaffandet av ersättningen leda till förändringar i företags strategier för att hantera sjukfrånvaro, t.ex. ökade investeringar i förebyggande åtgärder och rehabilitering. Effekterna på sysselsättningen och arbetslösheten är svåra att förutse.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Efter tio år kan man se en tydligare bild av hur avskaffandet av ersättningen har påverkat företagens ekonomi, arbetsmarknaden och den offentliga ekonomin. Det kan ha lett till strukturella förändringar i hur sjukfrånvaro hanteras i Sverige.