Riksdagen avvisar alla motioner om säkerhetspolitik – konsekvenserna för Sverige diskuteras.

Påverkan

Betydande 0.61

Vad handlar det om?

Utrikesutskottet avvisar alla motioner om säkerhetspolitik. Beslutet påverkar Sveriges långsiktiga säkerhetsstrategi, men har begränsad direkt inverkan på den enskilde svensken. Debatten kring Natomedlemskap, Ryssland och Kina dominerar betänkandet.

Motivering

Betänkandet skapades för att granska och sammanfatta ett stort antal motioner rörande säkerhetspolitiska frågor som väckts under allmänna motionstiden. Syftet var att ge riksdagen ett underlag för ett samlat beslut om dessa motioner.

Mål

Det primära målet med betänkandet var att ge riksdagen ett välinformerat beslutsunderlag om ett stort antal motioner rörande Sveriges säkerhetspolitik.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Om ett år kan vi förvänta oss fortsatt debatt om Sveriges roll inom NATO, fortsatt stöd till Ukraina och fortsatt diskussion om försvarsutgifter. Det är osannolikt att det blir några dramatiska förändringar i den genomsnittliga svenskens vardag.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om fem år kan vi se konkreta effekter av ökade försvarsutgifter, kanske i form av ny infrastruktur eller förändrade försvarsövningar. Sveriges roll i NATO kommer att vara mer etablerad. Den långsiktiga påverkan på den genomsnittliga svensken beror på den internationella utvecklingen.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Om tio år kan Sveriges säkerhetspolitiska läge se väldigt annorlunda ut beroende på globala händelser. De långsiktiga konsekvenserna av betänkandet kommer att bero på hur Sveriges säkerhetspolitiska prioriteringar utvecklas och hur dessa implementeras. Den genomsnittliga svensken kan märka av förändringar i försvarsmaktens närvaro och roll i samhället.