Riksdagen uttrycker betänkligheter kring EU:s ökade inflytande över migrationsåtgärder.

Påverkan

Betydande 0.34

Vad handlar det om?

Riksdagens justitieutskott granskade ett EU-förslag om ökat polissamarbete mot människosmuggling. Utskottet anser att delar av förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen och lämnar därför ett motiverat yttrande med reservationer. Beslutet kan påverka Sveriges roll i framtida EU-samarbete mot dessa brott.

Motivering

Betänkandet skapades för att uppfylla Riksdagens skyldighet att pröva om ett EU-förslag är förenligt med subsidiaritetsprincipen, vilket innebär att EU endast bör agera när medlemsstaterna inte själva kan lösa problemet effektivt.

Mål

Att pröva om ett EU-förslag om förstärkt polissamarbete mot människosmuggling och människohandel är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Det motiverade yttrandet från Riksdagen kan påverka EU-förhandlingarna om förordningen. Det kan leda till ändringar i förslaget eller till att förslaget helt läggs ner. I Sverige kan det leda till interna diskussioner om polisens resurser och organisation.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Beroende på EU:s beslut kan det finnas nya regler för informationsdelning med Europol och eventuellt nya strukturer inom den svenska polisen. Effekten på människohandel och människosmuggling är svår att förutsäga, men det kan leda till ökad eller minskad effektivitet i bekämpningen beroende på hur EU-förordningen slutligen utformas.

Tio år

Långsiktiga förändringar

På lång sikt kan det finnas betydande förändringar i hur Sverige samarbetar med andra EU-länder i kampen mot organiserad brottslighet. Det kan leda till mer eller mindre effektivitet i bekämpningen av människosmuggling och människohandel, beroende på utfallet av EU-förordningen och dess genomförande.