Riksdagen valde att inte ta upp motioner om tryck- och yttrandefrihet

Påverkan

Betydande 0.42

Vad handlar det om?

KU9 avvisar alla motioner om tryck- och yttrandefrihet och massmediefrågor. Utskottet hänvisar till pågående utredningar och EU-initiativ. Beslutet innebär inga omedelbara förändringar för den genomsnittliga svensken men kan påverka framtida lagstiftning.

Motivering

Betänkandet skapades för att utvärdera och besvara ett antal motioner som väckts i riksdagen angående viktiga frågor om tryck- och yttrandefrihet och mediernas roll i det digitala samhället. Syftet var att ge en balanserad bedömning av motionernas förslag och deras potentiella konsekvenser för grundläggande rättigheter och den befintliga rättsordningen.

Mål

Det primära målet var att utvärdera och ta ställning till motioner som rör tryck- och yttrandefrihet samt massmediefrågor, med syfte att ge rekommendationer till riksdagen.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Inom ett år kan vi förvänta oss fortsatt diskussion och eventuellt nya utredningar baserade på de avvisade motionerna. Inga direkta lagändringar är dock troliga.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om fem år kan vi se effekterna av EU-lagstiftning (DSA) och eventuellt nya svenska lagar som påverkar regleringen av techjättar, skydd av personuppgifter och bekämpning av näthat.

Tio år

Långsiktiga förändringar

På tio års sikt kan det digitala landskapet i Sverige ha förändrats betydligt beroende på hur EU-lagstiftning och svenska initiativ implementeras och anpassas. Detta kan innebära en mer reglerad onlinemiljö, men också en fortsatt debatt om balans mellan yttrandefrihet och andra värden.