Riksdagen säger ja till EU:s nya utsläppshandelssystem – men med reservationer.

Påverkan

Stor 0.78

Vad handlar det om?

Riksdagen godkände regeringens förslag om att implementera EU:s nya utsläppshandelssystem (ETS 2) i Sverige. Detta kan leda till högre priser på energi och transporter, men regeringen lovar kompensationsåtgärder. Reservationer framfördes om bristande konsekvensanalyser och potentiella negativa effekter på vissa sektorer.

Motivering

Betänkandet skapades för att behandla regeringens proposition om att införliva EU:s nya utsläppshandelssystem (ETS 2) i svensk lag och för att utreda och bedöma de potentiella konsekvenserna för svenska medborgare och näringsliv.

Mål

Det primära målet med betänkandet är att säkerställa en effektiv och rättvis implementering av EU:s nya utsläppshandelssystem i Sverige, samtidigt som man minimerar negativa konsekvenser för svenska medborgare och näringsliv.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Inom ett år kan vi förvänta oss att se en ökad diskussion kring kompensationsåtgärderna. Priserna på bränsle och energi kan ha stigit något, men de fullständiga effekterna är ännu inte synliga. Tillståndsprocessen för bränsleverksamheter kommer att vara igång.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Om fem år kommer effekterna av ETS 2 att vara mer tydliga. Vi kan förvänta oss en gradvis omställning mot mer hållbara energikällor och transportsätt. Konkurrenskraften hos vissa sektorer kan ha påverkats, beroende på hur effektiva kompensationsåtgärderna har varit.

Tio år

Långsiktiga förändringar

Om tio år kan vi förvänta oss en betydande minskning av Sveriges växthusgasutsläpp inom de sektorer som omfattas av ETS 2. Den svenska ekonomin kommer att ha anpassat sig till det nya systemet, och det kan finnas nya teknologier och lösningar som har utvecklats som ett resultat av omställningen. De långsiktiga effekterna på hushållens ekonomi och olika branschers konkurrenskraft kommer att vara mer tydliga.