Vittnesskydd mot gängbrott stärks genom ny riksdagslag
Påverkan
Vad handlar det om?
Riksdagen antar en ny lag om anonyma vittnen för att bekämpa gängkriminalitet. Lagen tillåter anonyma vittnesmål vid påtaglig risk för allvarlig brottslighet mot vittnet. Flera partier har reservationer, men lagen träder i kraft 1 januari 2025.
Motivering
Betänkandet motiveras av den ökande gängkriminaliteten och den utbredda tystnadskulturen i Sverige, vilket försvårar utredning och lagföring av allvarliga brott. Målet är att stärka skyddet för vittnen och därmed förbättra möjligheterna att bekämpa denna brottslighet.
Mål
Det primära målet är att bekämpa gängkriminalitet och tystnadskultur genom att stärka skyddet för vittnen och öka möjligheterna att utreda och lagföra brott.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Inom ett år kan vi förvänta oss en ökad användning av anonyma vittnen i brottmål, men även en debatt om lagens effektivitet och eventuella konsekvenser för rättssäkerheten. Det kan också komma rapporter om hur många fall som har använt sig av lagen och vilka effekter det har haft.
Medelsiktiga förändringar
Om fem år kan vi se en tydligare bild av lagens långsiktiga effekter på gängkriminaliteten och rättssäkerheten. Det kan finnas statistik som visar om antalet uppklarade brott har ökat, och om det har skett en förändring i tystnadskulturen. En utvärdering av lagen kan också ha genomförts.
Långsiktiga förändringar
Efter tio år kan vi bedöma om lagen har haft en varaktig och positiv inverkan på brottsligheten i Sverige. Det kan ha lett till en mer etablerad praxis för anonyma vittnesmål, och vi kan se om det har skett en förändring i hur vittnen uppfattar rättssystemet. Lagen kan eventuellt ha reviderats baserat på erfarenheterna.