Statliga bolag granskade: Riksdagen avvisar alla förändringsförslag.
Påverkan
Vad handlar det om?
Riksdagens Näringsutskott avvisar alla motioner om statligt ägda företag. Regeringens redogörelse läggs till handlingarna. Oenighet kvarstår kring avyttringar, klimatmål och bolagsstyrning.
Motivering
Betänkandet utarbetades för att uppfylla det årliga kravet på parlamentarisk granskning av regeringens förvaltning av statligt ägda företag och för att behandla motioner från olika partier angående statligt ägande och dess konsekvenser.
Mål
Det primära målet med betänkandet är att granska regeringens förvaltning av statligt ägda företag och att ge riksdagen en möjlighet att ta ställning till olika förslag om förändringar i statens ägarpolitik.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Om ett år kommer vi troligen se fortsatt debatt kring statligt ägande och bolagsstyrning. Det är osannolikt att några större förändringar genomförts på grund av betänkandets beslut, men regeringen kan ha initierat interna utredningar eller överväganden baserat på de framlagda argumenten.
Medelsiktiga förändringar
På fem års sikt kan vi se mer långsiktiga effekter av regeringens politik gällande statliga bolag. Om inga större förändringar sker kan det leda till fortsatt diskussion om effektivitet och styrning av dessa bolag. Privatiseringar eller förändrade samhällsmandat för enskilda bolag är möjliga, beroende på politisk utveckling.
Långsiktiga förändringar
På tio års sikt kan konsekvenserna av detta betänkande vara betydande. Besluten (eller bristen på beslut) kan ha påverkat Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen. Strukturen för statligt ägande kan se helt annorlunda ut jämfört med idag, beroende på politiska prioriteringar och marknadsförändringar.