Statlig bidragskontroll av civilsamhället utvärderas – Fler granskningar möjliga
Påverkan
Vad handlar det om?
Riksrevisionen kritiserar statens ineffektiva bidragsgivning till civilsamhället och föreslår ökad kontroll. Regeringen håller med och planerar åtgärder, inklusive en eventuell central databas. Riksdagen skjuter upp beslut om specifika åtgärder men välkomnar regeringens fortsatta arbete.
Motivering
Betänkandet skapades för att utvärdera Riksrevisionens rapport om effektiviteten i statlig bidragsgivning till civilsamhället och att ge Riksdagen en rekommendation om hur man ska agera på rapportens slutsatser och rekommendationer.
Mål
Det primära målet är att förbättra effektiviteten och transparensen i statlig bidragsgivning till civilsamhället och att stärka förtroendet för systemet.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Inom ett år kan vi förvänta oss ökad granskning av bidragsmottagare och en påbörjad utredning av en central databas. En nationell stödfunktion mot extremism kommer att vara etablerad.
Medelsiktiga förändringar
Om fem år kan det finnas en central databas över bidrag, och kontrollmekanismerna hos bidragsgivande myndigheter kan vara betydligt förbättrade. Effekten på civilsamhället kommer att bero på hur dessa förändringar implementeras.
Långsiktiga förändringar
Om tio år kan vi se ett mer effektivt och transparent system för statlig bidragsgivning, men också en potentiell ökad byråkrati för civilsamhället. Den långsiktiga effekten på civilsamhällets självständighet beror på hur balansen mellan kontroll och självständighet hanteras.