Riksdagen avvisar motioner om sjukvård – pågående arbete anses tillräckligt.
Påverkan
Vad handlar det om?
SoU21 avvisar motioner om kompetensbrist, e-hälsa och beredskap i svensk sjukvård. Utskottet hänvisar till pågående statliga initiativ och överenskommelser med regionerna. Reservationer från flera partier uttrycker dock tvivel om dessa åtgärder räcker till.
Motivering
Betänkandet skapades för att utvärdera och besvara ett stort antal motioner från Riksdagens allmänna motionstid, som rörde olika aspekter av hälso- och sjukvården. Syftet var att bedöma motionernas relevans och behov utifrån redan pågående arbete och strategier inom området.
Mål
Det primära målet med betänkandet var att analysera och bedöma motioner rörande kompetensförsörjning, e-hälsa och beredskap inom hälso- och sjukvården, och att ge en rekommendation till Riksdagen utifrån en bedömning av pågående arbete och initiativ.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Om ett år kan vi förvänta oss fortsatt diskussion om personalbristen och behovet av förbättrad vård i glesbygd. Resultaten av pågående initiativ, såsom den nationella planen för kompetensförsörjning, kommer att börja bli tydligare. Eventuella förbättringar i e-hälsan kan vara begränsade.
Medelsiktiga förändringar
Om fem år kan vi se mer betydande förändringar om de pågående initiativen lyckas. Det kan innebära förbättrad kompetensförsörjning, ökad användning av e-hälsa och en mer robust krisberedskap inom sjukvården. Men om initiativen misslyckas, kan problemen förvärras.
Långsiktiga förändringar
Om tio år kan vi se en betydande omvandling av den svenska sjukvården om de nuvarande satsningarna är framgångsrika. Detta kan innebära en mer effektiv och tillgänglig vård för alla svenskar, men det beror på att de pågående initiativen får tillräckligt med resurser och genomförs effektivt.