Riksdagen utvärderar EU-inflytande: Förbättrad insyn efterfrågas

Påverkan

Mindre 0.30

Vad handlar det om?

Riksdagen granskade EU-lagstiftning 2022 och invände mot 8%. Utskottet kritiserar Kommissionens bristfälliga motiveringar och förespråkar förbättrad information och försiktighet med brådskande förfaranden. Detta syftar till att stärka Riksdagens kontroll över EU-beslut.

Motivering

Betänkandet är skrivet för att uppfylla Riksdagens skyldighet att årligen följa upp tillämpningen av subsidiaritetsprincipen, vilket stadgas i riksdagsordningen. Syftet är att granska processen, identifiera brister och förbättra Riksdagens effektivitet i att kontrollera EU:s lagstiftning.

Mål

Att säkerställa att Riksdagen effektivt tillämpar subsidiaritetsprincipen och kontrollerar EU-lagstiftningens överensstämmelse med denna princip, för att skydda svenska medborgares intressen och nationell suveränitet.

Tidslinje - vad förväntas hända?

Ett år

Kortsiktiga förändringar

Potentiellt förbättrad information från EU-kommissionen till Riksdagen. Ökad medvetenhet bland svenska politiker om problem med subsidiaritetsprincipens tillämpning. Eventuellt ökad samordning mellan svenska utskott vid EU-granskning.

Fem år

Medelsiktiga förändringar

Potentiellt minskad användning av brådskande förfaranden i EU-lagstiftningen. Förbättrad effektivitet i Riksdagens subsidiaritetsprövning. Möjligen en ökad medvetenhet bland svenska medborgare om EU:s lagstiftningsprocess och Riksdagens roll.

Tio år

Långsiktiga förändringar

En mer balanserad fördelning av beslutsfattande mellan EU och Sverige, med starkare skydd för nationell suveränitet. Ökad insyn och demokratisk kontroll över EU-lagstiftning som påverkar svenska medborgare. Potentiellt mer effektivt utnyttjande av subsidiaritetsmekanismen av svenska och andra nationella parlament.