Arbetslöshetsförsäkringen görs om: Från timmar till inkomst!
Påverkan
Vad handlar det om?
Riksdagen behandlade en proposition om att reformera arbetslöshetsförsäkringen, övergående från ett system baserat på arbetad tid till ett inkomstbaserat system. Flera partier hade reservationer, men reformen antogs i huvudsak. Reformen träder i kraft i oktober 2025.
Motivering
Betänkandet motiveras av regeringens önskan att modernisera och förbättra arbetslöshetsförsäkringen, att göra den mer rättvis och effektiv, och att bättre återspegla dagens arbetsmarknad med dess varierande anställningsformer. De anser att inkomst är en mer tillförlitlig indikator på arbetsmarknadsanknytning än arbetad tid.
Mål
Det primära målet är att reformera Sveriges arbetslöshetsförsäkring för att göra den mer rättvis, effektiv och anpassad till dagens arbetsmarknad, samtidigt som man behåller dess grundläggande funktion som omställningsförsäkring.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Ett år från nu kommer det inte att finnas några direkta konsekvenser för den genomsnittliga svensken, då reformen inte träder i kraft förrän 2025. Debatten kring reformen kan dock påverka allmänhetens oro kring arbetslöshet och ekonomisk trygghet.
Medelsiktiga förändringar
Fem år från nu kommer den nya inkomstbaserade arbetslöshetsförsäkringen att vara i full effekt. Detta kommer att märkas av olika grupper på olika sätt; vissa kan få svårare att kvalificera sig, andra kan få lägre ersättning, medan vissa kan få ersättning som de inte fått tidigare. Den långsiktiga effekten på inkomstfördelning och jämställdhet är ännu oklar och kommer kräva noggrann uppföljning.
Långsiktiga förändringar
Tio år från nu kommer den långsiktiga effekten av reformen att vara tydligare. Vi kan förvänta oss att se data om hur reformen har påverkat inkomstfördelningen, jämställdheten på arbetsmarknaden, och effektiviteten i arbetslöshetsförsäkringen. Det kan leda till ytterligare justeringar av systemet baserat på erfarenheterna.