Sveriges EU-ordförandeskap 2023: Utrikesutskottet bedömer mandatperioden som godkänd
Påverkan
Vad handlar det om?
Riksdagens utrikesutskott granskade Sveriges EU-ordförandeskap under våren 2023. Samarbetet med regeringen bedömdes som bra, och viktiga resultat uppnåddes. Utskottet föreslår att regeringens redogörelse läggs till handlingarna.
Motivering
Betänkandet skapades för att utvärdera Sveriges ordförandeskap i EU-rådet under första halvåret 2023, granska regeringens agerande och samarbetet med riksdagen, samt uppfylla Riksdagens kontrollfunktion över regeringens arbete med EU-frågor.
Mål
Det primära målet med betänkandet är att granska och utvärdera Sveriges EU-ordförandeskap 2023 och regeringens arbete i samband med detta, samt att säkerställa att Riksdagens roll i EU-samarbetet har fungerat väl.
Tidslinje - vad förväntas hända?
Kortsiktiga förändringar
Omfattande direkta konsekvenser för den genomsnittliga svensken är osannolika. Eventuella indirekta konsekvenser beror på hur de överenskommelser som nåddes under ordförandeskapet implementeras i svensk lagstiftning och politik.
Medelsiktiga förändringar
De långsiktiga effekterna av de under ordförandeskapet förhandlade överenskommelserna inom områden som migration och klimatpolitik kommer att bli tydligare. Det kan leda till förändringar i vardagen för vissa svenskar.
Långsiktiga förändringar
På längre sikt kan de politiska och lagstiftningsmässiga konsekvenserna av Sveriges ordförandeskap bli mer påtagliga, beroende på hur EU-besluten implementeras och utvecklas. Detta kan påverka allt från Sveriges ekonomi till dess miljöpolitik och invandringspolitik.